Recept: Bread and Salt (brood en zout)

Ik schreef het al in de sfeerimpressie, we begonnen geheel in traditie met een vers gebakken brood met zout. Ik heb deze uiteindelijk niet zelf gebakken maar uitbesteed aan iemand die net zoveel van bakken houdt en ze heeft dit recept gewoon aangehouden en het resultaat was heerlijk en prachtig. Uit ervaring kunnen we nu zeggen dat het bestrijken met het ei misschien pas halverwege hoeft, zodat het brood misschien iets minder donker wordt, maar dat heeft verder geen invloed op de smaak. Ik had speciaal voor de gelegenheid Keltisch Zeezout gehaald om het mee uit te serveren. En een paar mooie dip oliën, dat was niet geheel in de traditie, maar alleen zout leek me veel te zout. Dat bleek ook zo te zijn, dip dus met mate in het zout! De meeste recepten heb ik van de website The Inn at the Crossroads maar daar was geen vertaling van dus dat heb ik zelf gedaan voor alle recepten en daarom post ik hier de Nederlandse vertaling zodat je ook zelf aan de slag kan.

Tip: Veel recepten gebruikten de maat ‘cups’ om hoeveelheden aan te geven. Je kan dit omrekenen en dit heb ik ook ongeveer voor je gedaan. Ik kan je echter aanraden om te investeren in een maatsetje. Dit kan je bij een kookwinkel kopen en dan heb je gewoon vaste maatjes voor veel voorkomende cup hoeveelheden. Ik heb een setje met 1, 1/2, 1/3 en 1/4 cup en vind dit vreselijk fijn werken.

Bread and Salt

Ingrediënten (met dit recept maak je 2 broden)

  • 1125 gram bloem (5 cups)
  • 118 gram suiker (1/2 cup)
  • 2 theelepels zout
  • 2 zakjes gist
  • 333 ml melk (1 1/3 cup)
  • 4 eetlepels boter
  • 4 eieren, waarvan 2 die heel blijven om in het deeg te bakken
  • 1 losgeklopt ei

Bereiden

Neem een grote kom en mix daarin 225 gr. Bloem (1 cup), suiker, zout en gist. Neem een kleine pan en smelt daarin de boter en voeg daar dan de melk aan toe. Laat het niet te warmer dan warm worden, als het te heet wordt zal de gist afsterven als je het mengsel eraan toevoegt.

Doe geleidelijk het melkmengsel bij de bloemmix terwijl je het langzaam blijft doorroeren. Voeg twee eieren toe en nog wat meer bloem en meng stevig door. Voeg nu beetje bij beetje de resterende bloem toe terwijl je het goed blijft mengen. Wanneer een stevig deeg is gevormd, haal het uit de kom en leg het op een licht bebloemde ondergrond. Kneed het tot het soepel en glad is, dit duurt ongeveer 5 minuten.

Vet een grote kom lichtjes in en leg het deeg daarin, draai het even om, zodat overal een dun laagje olie op zit. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg voor ongeveer een uur rijzen op een warme plek. (het deeg is daarna in volume ongeveer verdubbeld)

Haal nu het deeg uit de kom en leg het op een bebloemde ondergrond. Sla met de bal op je werkblad om lucht eruit te krijgen en verdeel het deeg in drie even grote porties, bedek ze en laat het nog 10 minuten staan. Bewerk nu het deeg door het uit te drukken met je handpalmen tot je een lange lap hebt, rol het deeg weer op draai het een kwartslag, herhaal dit uitrollen tot er een glad en elastisch deeg ontstaat. Sla af en toe met het deeg op het werkblad om lucht uit het deeg te slaan. De drie lappen moeten uiteindelijk ongeveer 3,5 a 4 centimeter dik is. Vlecht de drie strengen losjes in elkaar en halveer de vlecht nu. Vorm met elke vlecht nu een cirkel, waarbij de randen aan elkaar geplakt worden zodat er dus twee  ronde broden ontstaan.

Vet de twee eieren die je nog over hebt in met boter of olie en leg ze voorzichtig in het midden van elk brood. Als het goed is liggen ze ongeveer tot de helft in het deeg. (de eieren koken gewoon mee in de oven)

Plaats de broden op een ingevette bakplaat (eventueel met bakpapier) en bedek ze met een vochtige theedoek. Zet ze weg op een warme plek en laat ze voor nog ongeveer 45 minuten rijzen, ze zijn dan bijna verdubbeld in volume. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.

Bestrijk nu de broden met het losgeklopte ei en bak ze af in de oven voor 45 a 55 minuten, of tot ze donker goudbruin zijn.

Als de broden wat afgekoeld zijn kan je het ei uit het midden halen en het midden vullen met (grof zee)zout. (het ei zal tussen medium zacht en hard zijn, en is gewoon eetbaar.)

BreadSalt

Delen is lief!