Recept: Beef and bacon pie

Dit was mijn grote project. Terecht ook, want het was spectaculair van smaak en een streling voor het oog. Het scheelt dat je het deeg niet zelf hoeft te maken als je dat niet wilt. Ik heb een pakje Koopmans deeg voor hartige taart gebruikt (te vinden in het vriesvak, vaak in de buurt van het bladerdeeg) en dat werkte ideaal. Het invlechten van de bacon tot een matje is bij de eerste paar stripjes een beetje oefenen, maar je hebt het al snel onder de knie en het geeft een spectaculair resultaat. De vulling is bijna zoals een klassiek stoofpotje wordt gemaakt. Wees voorzichtig met al te veel vocht eraan toevoegen, want ander is de vulling zo nat dat het deeg niet mooi hard of stevig kan worden aan de onderkant. Heb je iets meer tijd dan voor de kip met honingsaus, maar moet het niet al te ingewikkeld zijn? Deze pastei is een absolute topper.

Bacon and Beef pie

Ingrediënten

 • Baconreepjes, 12 repen voor een diameter van 21 cm. Voor een grotere diameter heb je er meer nodig.
 • 2 eetlepels boter
 • 1 ui, in blokjes
 • 1 wortel, in kleine stukjes
 • ½ middelgrote aardappel, in blokjes
 • 680 gram runderlappen, in blokjes
 • 2 eetlepels bloem
 • 125 ml rundvlees bouillon
 • Zout en peper naar smaak
 • Een snuf gedroogde rozemarijn (en andere hartige kruiden naar smaak)
 • Deeg voor hartige taart

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Weef de baconstrips tot een strak raster en leg het op een bakplaat met  aluminiumfolie, randjes omhoog zodat het vet niet wegloopt. Bak het 15 tot 20 minuten, tot de bacon er krokant uitziet en haal het uit de oven en laat het afkoelen. De oven hoeft niet uit, want de rest moet er ook nog in zo meteen.

Terwijl de bacon in de oven zit kun je alvast de vulling maken. Smelt de boter in een pan op gemiddeld vuur, voeg daar de ui, wortel en aardappel aan toe. Kook tot de ui zacht is. Wentel alle blokjes vlees in de bloem zodat ze een laagje hebben. Doe het vlees bij de groenten en roer op een laag vuur tot het bruin is voor ongeveer 5 minuten. Doe er nog wat extra bloem bij en roer nogmaals een minuutje door. Doe de bouillon, zout, peper en rozemarijn erbij en roer goed door. Laat het 10 minuten doorkoken tot het indikt. En haal het van het vuur om het te laten koelen.

Op dit punt zou de bacon ongeveer klaar moeten zijn en kan je hem op maat snijden op de diameter van je bakvorm. De snijresten kun je prima fijnsnijden en bij de vulling toevoegen. Bekleed je bakvorm met het deeg, zorg dat je een overhangende rand van ongeveer 1 cm hebt. Doe de vulling erin. Leg het baconraster erop en werk het randje netjes af en doe het geheel voor ongeveer 40 minuten in de oven.

BBpie

Delen is lief!