Recept: twee ei-gerechten

Zoals ik in de sfeerimpressie al schreef, ik had ook twee verschillende dingen met eieren gedaan. Dit zijn zulke korte en bondige receptjes dat ze tegelijkertijd gepubliceerd worden. Ikzelf heb de Schotse eitjes niet gegeten want ik had toen al ruim genoeg gegeten. Maar over het maakproces kan ik wel melden dat je niet te zuinig moet zijn met de worstvulling, want deze krimpt en ‘barst’ dan open en dan ziet het er toch niet zo mooi uit als dat ik gehoopt had. Maar ik begreep dat de smaak ervan ondanks hun gehavende uiterlijk toch erg goed was. De thee-eieren vond ik zelf erg verrassend. Subtiel en kruidig en vooral ik vond deze er dan juist weer heel erg mooi uitzien door de mooie marmerstreepjes. Een ietsje pietsje nazouten voordat je ze neerzet op tafel geeft alle andere smaken net een beetje extra diepte.

Scotch Eggs

Ingrediënten

 • 8 medium eieren, hardgekookt
 • Bloem, gemengd met wat zout en peper
 • 450 gram worstvulling
 • 1 ei, losgeklopt met een beetje water
 • Broodkruimels
 • Zonnebloem olie, om in te bakken

BereidingScotishEgg

Pel de eieren en haal ze even door de bloem. Kneed om elk ei wat van het vlees en probeer de vorm van een ei te behouden. Het ei kan wat glad zijn dus het kan handig zijn om te beginnen met een grotere platte schijf van het vlees en het ei daarop te leggen en de randen zo samen te voegen en het hele ei zo te bedekken. Rol het ei door de bloem, dan het losgeklopte ei en daarna bedekken met de broodkruimels. Bak ze af in de zonnebloemolie voor ongeveer 7 minuten en laat ze dan uitlekken op een stuk keukenpaper. Snij ze voor het serveren in helften, je kan het zowel warm als koud serveren.

 

Tea Eggs

Ingrediënten

 • 6 eieren
 • 180 ml sojasaus (3/4 cup)
 • 1 a 2 steranijs
 • 2 zakjes zwarte thee
 • 1 kaneelstokje
 • 1 theelepel suiker
 • 1 eetlepel peperkorrels
 • 3 reepjes sinaasappelschil

BereidingDragonTeaEgg

Doe de eieren voorzichtig in een pan en vul deze met water tot er ongeveer 2,5 centimeter water boven staat. Breng het water aan de kook en zet het vuur lager, laat het voor ongeveer 3 minuten koken. Haal de eieren uit het water (laat het water in de pan) en laat ze schrikken onder koud stromend water. Gebruik nu de achterkant van een theelepel en tik hiermee zachtjes over de schaal van het ei om deze zo te barsten maar niet breken. Hoe meer barstjes, hoe intenser het ei uiteindelijk gemarmerd zal zijn. Doe dan de eieren en alle andere ingrediënten terug in de pan en breng het aan de kook. Zodra het kookt zet dan het vuur lager en laat het voor 40 minuten door pruttelen. Doe de deksel erop en laat het nog een paar uur staan, liefst een hele nacht. Hoe langer je het laat intrekken hoe meer smaak en marmering de eieren zullen hebben.

Delen is lief!