Uit eten: Savarin

Het leek ons weer eens tijd om een ‘twee daagse decadentie’ te houden zoals dat bij de Beukenhof ons heel goed bevallen was. Al snel viel ons oog op een aanbieding voor Hotel/restaurant Savarin dat een welness/spa erbij had én ook nog een een gerenommeerd restaurant. Aangezien een uitgebreid diner voor ons altijd een must is tijdens dit soort uitjes willen we dan ook eigenlijk echt verrast en verwend worden, immers je betaalt er ook goed voor en dan wil je ook wel waar voor je geld.

Wat versta ik daar dan onder vroeg ik me af? Gastvrijheid ten eerste, mensen komen naar jou toe om een avond in de watten gelegd te worden. Dat ze niet over het eten na hoeven te denken en goed verzorgd worden. Attent zijn en alert zijn hoort daar voor mij ook bij, als een glas leeg is vraag je of ze nog iets willen. Je let erop dat het eten, mits anders overlegd met schappelijke tussenpozen uitgeserveerd wordt. Je zorgt ervoor dat mensen graag bij je willen zijn, sfeervol kan je op veel manieren invullen maar een basisprincipe van schoon hoort daar absoluut bij. Ten tweede kwaliteit, het kan natuurlijk altijd zijn dat je iets op je bord krijgt wat gewoon niet bij je smaak past. Dat maakt het geen slecht product als verder de bereiding helemaal goed is, kan iets nog steeds hoog van kwaliteit zijn, maar toch niet in de smaak vallen. Dat is het risico van uit eten gaan en daar moet je ook maar tegen kunnen, daarover klagen mag, maar vind ik niet altijd even eerlijk. Een deel van deze punten gaat specifiek op voor het restaurant, maar een deel ook voor het hotel zelf.

Na het inchecken eerst maar eens naar de hotelkamer. Het inchecken is altijd een duidelijk verhaal, er staat dat je vanaf 15.00 kan inchecken, dan ga je er vanuit dat dat vanaf dat moment dus ook echt kan en dat kon ook. We waren nog even de kamer aan het ontdekken: mooie badkamer, apart behang met passende designlamp. Mooi bed waar heel trendy licht onder vandaan komt, met een ingebouwde tv in het frame, zodat je die mechanisch kan laten zakken en het niet in de weg staat, jammer alleen dat de kwaliteit van het beeld vreselijk korrelig en wazig is. Een display zodat je vanuit bed roomservice kan oproepen, het niet storen bordje kan activeren.( Het nadeel van dit display: het geeft licht in het donker. Dusdanig veel dat ze alvast een (doorzichtige) sticker aanbieden om het te verminderen in de nacht. En een klepje dat je naar beneden zou kunnen doen, maar niet goed dichtgaat, zodat je er niks aan hebt.) Enfin, net als we besluiten dat we ons eigenlijk willen gaan omkleden om met een boekje naar de spa te gaan wordt er op de deur geklopt. De minibar en het koffieapparaat moeten nog gecontroleerd worden, iets dat je normaal doet voordat de kamer weer betrokken wordt, zodat je de nieuwe gasten daar niet mee hoeft te storen. Beter iets later inchecken de volgende keer dan. Op de spa kom ik later nog even terug, want de volgende dag hebben we daar ook nog een paar uur doorgebracht, inclusief een hamam behandeling.

Tijd voor het avondeten, we kleden ons mooi aan en maken ons klaar voor een romantisch diner dat uit zes gangen zal bestaan. We worden onthaalt en mogen een plekje kiezen, we kiezen een tafel naast de deur naar de ontbijtruimte en we kiezen om heel decadent als aperitief champagne te nemen, ze schenken hier standaard Moët & Chandon champagne, iets dat zo luxe is dat we dat zelf nooit zomaar zouden aanschaffen. En daar kwam het eerste minpuntje al voor ons: de fles had te lang open gestaan en eigenlijk was allebei ons glas zo goed als plat. Het was nog steeds een smaakvolle wijn, maar de bubbels waren er veel te ver uit. Hetgeen wat dit drankje zo’n ervaring maakt was er niet. Op tafel staat een allerleukst stelletje olie, zout en boter, maar we krijgen niks om het mee te gebruiken. Dit bleken we pas bij het eerste gerecht te krijgen, alleen liet dat ruim drie kwartier op zich wachten. Wat we in de tussentijd hebben gedaan? Gezellig met elkaar praten, om ons heen kijken. Naar ons lege glas kijken. Naar de muizen in de ontbijtruimte kijken. Wacht. Muizen? Ja! er liepen ongegeneerd muizen vrolijk door de ontbijtruimte kruimeltjes te zoeken. Ik weet dat het een oud pand is, maar dit kon echt niet.

Het eerste gerecht liet veel te lang op zich wachten en moest een lauwwarm gebakken visje zijn met groenten. (ik heb overigens nergens foto’s van gemaakt omdat het veel te donker was om er zichtbare foto’s van te maken.) Ik denk alleen dat het visje veel te lang heeft liggen wachten tot het naar ons toe kwam, van lauwwarm was geen sprake, het was koud en een beetje droog geworden. Dit merkten we wel op, maar we hadden inmiddels zo’n trek dat we geen zin hadden om ons kruimeltje voedsel weer terug te sturen. Daarna kwamen twee degelijke visgerechtjes, een gepocheerd visje met een beurre blanc en op ons eigen initiatief toch maar aangevraagd een nieuw glas wijn. Want ondanks de leegte van ons glas werd ons de hele avond niet gevraagd of we misschien al toe waren aan iets nieuws. Er was heus niks mis met dit gerecht, hier komt echt een kwestie van smaak bovendrijven. Technisch was alles goed, alleen vond ik dat ergens in de beurre blanc een zuurtje zat dat vreselijk botste met de volgens hen bijpassende wijn. Waardoor de wijn eigenlijk veel te zoet smaakte bij het gerecht, maar goed, dat is een kwestie van smaak.

Het hoofdgerecht was een prima gegaard lendenstukje. Prima, maar de spanning ervan was ver te zoeken. Daarna kwam voor ons hetgeen wat we toch wel als hoogtepunt ervaren hebben. een kaasplankje met verschillende bereidingen van Comté kaas en een wijn erbij waar we nog over napraten. Een witte (dessert)wijn met een vleugje cognac erin, de Pineau des Charentes was het onthouden waard, vooral omdat het geen extreem zoete wijn was voor een dessertwijn. Uiteindelijk sloten we de maaltijd af met een zoet dessert met abrikoos en aardbei, en een kopje thee en koffie. Al met al, vonden we het eigenlijk een matig diner. De prijs/kwaliteit verhouding was vreselijk scheef. We moesten zelf om ons drinken vragen, de kwaliteit liet te wensen over. En eigenlijk voor dit geld, verwacht je iets meer creativiteit of als je klassiek wil blijven dat je foutloze gerechten eet. En dan spreken we maar niet meer over de platte champagne en de muizen, zonde zonde.

Waar ze wel begrepen hebben hoe het moet is bij het welnesszusje Spavarin. Vriendelijk, behulpzaam, gastvrij en attent. Geheel ontspannen kun je dwalen tussen zwembad, whirlpool, hottub (een van mijn favorieten), Finse sauna en stoomcabine (mijn andere favoriet). We hadden voor ons beiden een hamam behandeling geboekt en niet alleen was dat gezellig samen. Het was ook heerlijk, precies goed, de dames legden uit wat ze deden en controleerden met regelmaat of alles nog volledig optimaal was en zorgden voor een heerlijk ontspannen gevoel toen we toch weer huiswaarts gingen. Savarin kan nog veel leren van de aanpak van Spavarin.

Delen is lief!