Recept: Courgettebrood

Ik wilde graag weer eens echt gezond, maar wel lekker gaan eten. Voor het avondeten is er meestal inspiratie te over, maar voor ontbijt en lunch is het moeilijker zoeken. Evenals tussendoortjes. Tijd om op zoek te gaan naar gezonde en lekkere recepten, het liefst waar je er een aantal van kan maken en kan invriezen, zodat je in principe in het weekend voor de hele week kan bakken. Dit is namelijk erg handig als je door de weeks gewoon werkt.

Zodra je gaat zoeken naar recepten en je gebruikt zoektermen als ‘gezond’, ‘healthy’ en ‘verantwoord’ komen er juweeltjes van recepten uit. Superfoods, glutenvrij, suikervrij, vetvrij het lijkt wel of elk recept vrij van alles moet zijn wil het de stempel gezond krijgen. Nu geloof ik daar zelf maar ten dele in, ik heb geen glutenallergie dus die mag ik best binnenkrijgen. Superfoods? Hoe meer variatie hoe beter, het is niet nodig om je helemaal blauw te betalen aan gedroogde bessen als je gewoon vers in het seizoen bij de supermarkt ook fruit kan kopen. Wat me dan wel gelijk brengt op suikervrij, in principe maakt je lichaam geen onderscheid tussen fruitsuikers en geraffineerde suikers, dus als je ergens fruit in stopt wordt het ook zoet, ondanks dat het recept dan het label suikervrij krijgt, is het dat technisch gezien dus niet. Al met al, komt het erop neer dat je vooral met je gezond verstand naar eten moet blijven kijken en niet eenzijdig je informatie moet zoeken en kritisch te blijven naar wat je leest en door wie de informatie voorgeschoteld wordt. (ter indicatie, Ik heb geen enkele opleiding gehad in voedingsmiddelenleer, ik ben geen wetenschapper. Dus per saldo, is wat ik schrijf hier over eten, slechts 1 mening, in vele. Ik heb ook niet de waarheid in pacht en beweer ook niet deze te hebben.)

Dat allemaal even beschreven hebbende, heb ik de afgelopen tijd wel een aantal lekkere recepten gevonden die heel makkelijk te bereiden zijn en betaalbaar zijn. Vandaag de eerste: Courgettebrood.

Ingrediƫnten:

courgettebroodingreds

  • 225 gram volkoren tarwe meel
  • 200 gram geraspte courgette. (je kan deze het beste even in een zeef opvangen om even te laten uitlekken, voor toevoegen aan het beslag nog even uitknijpen)
  • 2 losgeklopte eieren
  • 80 gram pecorino (of een andere harde zoute kaas, ik heb bijvoorbeeld bij de Lidl een blokje ‘grana pardano’ gehaald en daarmee werkt het ideeal)
  • snufje zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepels gedroogde rozemarijn (vers kan natuurlijk ook, maar gedroogd is goedkoper en is langer houdbaar)
  • een hand gepelde zonnebloempitten
  • drie eetlepels maanzaad
  • scheutje melk

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Meng de courgette, kaas, eieren en rozemarijn met elkaar en voeg een snufje zout toe. Meng het gehele mengsel met het meel en de bakpoeder. In principe zou je het hele mengsel nu al in de oven kunnen doen en dan komt er al een heerlijk brood uit. Ik koos er echter voor om nog een handje gepelde zonnebloempitten doorheen te mengen zodat je af en toe nog iets te kauwen tegenkomt. Doe het mengsel nu in de bakvorm. Doe een scheutje melk in een kommetje en bestrijk met een kwastje de bovenkant van het mengsel licht met melk. Strooi hier de maanzaadjes overheen. Het geheel kan nu in de oven voor ongeveer 50 minuten. (Je kunt controleren of het geheel gaar is als je een sateprikker erin steekt en deze er schoon weer uitkomt.)

Courgettebroodresultaat

Delen is lief!