Recept: Broccoli-Blauwe Kaas muffins (plus een DIY voor zelfrijzend bakmeel)

Toen ik een foto van deze muffins op mijn Facebook zette duurde het niet lang voordat het recept gevraagd werd, na uitvoerig testen van deze muffins. Kan ik zeggen, dat ze warm en koud lekker zijn en ook heel goed in te vriezen. Het is een aanpassing van een recept voor hartige muffins met spinazie, iets dat ik ook zeker zie werken, maar ikzelf ben allergisch voor spinazie dus koos ik voor mijn favoriete groente als vervanging: broccoli! De muffins zijn prima in te vriezen.

Ingrediënten (voor 12 muffins):

  • 60 gram boter
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 300 gram broccoliroosjes
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel*
  • 200 gram romige blauwschimmelkaas (zoals de danish blue van de Lidl)
  • 3 eieren
  • 100 ml (halfvolle) melk
  • peper en zout

*Ik had zelf geen zelfrijzend bakmeel in huis en was veel te ongeduldig om weer helemaal naar een andere supermarkt te gaan om dit wel te halen. Nu bleek dit ook helemaal niet nodig te zijn. Als je regelmatig bakt heb je eigenlijk altijd wel bloem, bakpoeder en zout in huis. Laat je nou net met deze ingrediënten zelf zelfrijzend bakmeel kunnen maken! neem 250 gram bloem, 3 theelepels bakpoeder en 1 theelepel zout en meng dit goed door elkaar en klaar is je eigen zelfrijzende bakmeel. Ideaal!

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Smelt de boter in een pannetje en laat deze weer langzaam afkoelen (niet hard worden, gewoon koelen). Verhit in een grote (wok)pan een beetje olijfolie en fruit de knoflook en ui, voeg de broccoliroosjes eraan toe en verwarm tot de roosjes gaar zijn.  Doe alles in een kom en pureer het geheel met een staafmixer, Mix de kaas erdoorheen en breng op smaak met peper en zout.

Klop nu de eieren los en roer de melk er doorheen. Meng het broccoli-kaas mengsel door het meel en meng het daarna met het ei. Vul nu de muffinvormen met dit mengsel en bak het in 20-25 minuten af.

Broccolimuffin

Delen is lief!