Recept: Kerst Amuses

Het is een beetje traditie bij ons thuis om zelf een gang mee te nemen naar het kerstdiner. Voor de handigheid wordt er wel van te voren afgesproken wie welke gang doet anders zit je straks met 3 hoofdgerechten of 2 toetjes. Ons werd gevraagd om voor het voorgerecht te zorgen en ik kreeg wel mee ‘hou het beschaafd en niet zo veel!’ Op zich wel fijn, want ik had niet heel veel tijd om veel gerechten te testen of heel veel tijd voor voorbereidingen aangezien ik tot 24 december gewoon aan het werk was. Drie amuses, die in combinatie met een mousserende rosé een goed geheel zouden vormen, vormden uiteindelijk het voorgerecht.

Geitenkaas torentje met sesam en appel

Torentjes zijn altijd leuk om te bouwen en dit is een torentje van gebakken bruin brood met tussen de stukjes brood een stukje gebakken granny smith en bovenop ligt een balletje geitenkaas dat door de sesamzaadjes gerold is.

Ingrediënten (voor ongeveer 8 torentjes)

 • 160 gram zachte geitenkaas
 • 2 Granny Smith appels
 • 3 bruine boterhammen
 • 1 eetlepel roomboter
 • 1 eetlepel honing
 • versgemalen peper
 • 4 eetlepels geroosterd sesamzaad
 • extra benodigdheden: vierkant uitsteekvormpje

Bereiding

Begin eerst met de geitenkaasballetjes maken, dan kunnen ze in de koelkast nog even weer opnieuw harder worden en hun vorm vasthouden. Doe de geitenkaas in een kom en klop deze los tot het smeuïg is, meng de honing en de peper naar smaak met de geitenkaas. Zet in een apart diep bord de sesamzaadjes alvast klaar en draai dan kleine balletjes van de geitenkaas en rol ze dan door de sesamzaadjes, dit kun je gerust een beetje aanduwen, dan plakken de zaadjes mooi. Leg de balletjes in de koelkast tot vlak voor serveren. schil de appels en snij er plakken van ongeveer 1 cm dik van. Steek nu 8 vierkantjes uit de appels en 16 vierkantjes uit het brood. Doe de roomboter in de pan en bak alles tegelijk, het brood tot het aan beide kanten een beetje knapperig is en de appel net een beetje bruin is aan beide kanten. Voeg nu alles samen: brood, appel, brood en het balletje bovenop.

Lenteui pannenkoekje met gamba

Dit is een aanpassing op een recept van een kruidenpoffertje met rivierkreeft. Ik heb ongeveer alles eraan aangepast dus het werd toch iets nieuws.

Ingrediënten (voor 8 personen)

 • twee lenteuitjes, in ringen
 • 1 ei
 • 3 eetlepels creme fraîche
 • 1 eetlepels bloem
 • 2 teentjes knoflook, in kleine stukjes
 • 8 grote garnalen (ik gebruikte Tiger Garnalen)
 • olijfolie
 • peper en zout naar smaak
 • Extra benodigdheden: rond uitsteekvormpje

Bereiding

In principe is dit wel heel krapjes, ik had zelf een tweede poging nodig voor de pannenkoek omdat hij vrij dun is en niet heel gemakkelijk om te draaien is. Pel de garnalen en maak ze schoon (verwijder het darmkanaal) leg ze in een bakje met de olijfolie en de knoflook om even te marineren. Breek het ei in een kom en klop het geheel los, voeg de bloem en de creme fraîche toe en daarna de lente-ui. Verwarm een beetje olie of boter in de pan en doe het mengsel in de pan en bak er een mooie pannenkoek van. Laat hem een beetje koelen alvorens met het uitsteekvormpje er 8 rondjes uit te steken. Bak de garnalen en leg op elke pannenkoek 1 garnaal, maak het af met een beetje peper en zout.

Gemarineerde pruim met eendenborstfilet

Dit is misschien wel de allermakkelijkste amuse van het hele stel. Een gedroogde pruim, gerookte eendenborstfilet en een beetje cranberrycompote. Moeilijkste hieraan was misschien wel de juiste amuselepels uitzoeken.

Ingrediënten (voor 8 personen)

 • 4 gedroogde pruimen
 • 6 eetlepels droge sherry
 • 8 plakken eendenborstfilet
 • 4 theelepels cranberrycompote

Bereiding

Snij de gedroogde pruimen door de helft en leg ze allemaal in de sherry voor ongeveer 5 minuten. Daarna kun je het hapje al gaan opbouwen. eerst de pruim op de lepel, daar een beetje omheen gevouwen een plakje eendenborst en een half theelepeltje cranberrycompote om het af te maken.

 

Delen is lief!