Recept: Lemoncake

Twee soorten citroencakejes, want ik ben dol op citroen. Ze waren precies zo geworden als dat ik ze wilde! Het is misschien even wat werk, maar echt. Geloof me, alles aan dit recept is de moeite waard. Ook het zelf maken van de lemoncurd, zo lekker heb ik hem zelden geproefd.

Lemoncakes

Ingrediënten

Voor de lemoncurd

 • 4 citroenen (als je ze kan vinden, Meyer citroenen)
 • 343 gram suiker (1 ½ cup)
 • 115 gram boter
 • 4 grote eieren
 • 1/8 eetlepel zout

Voor de cakes

 • 225 gram bloem (1 cup)
 • 1 ½ eetlepel maanzaadjes
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 2 citroenen
 • 180 gram suiker (3/4 cup)
 • 125 gram + 2 eetlepels boter, op kamertemperatuur
 • ½ theelepel citroenextract
 • 80 gram crème fraiche (1/3 cup)
 • 5 eetlepels poedersuiker (voor decoratie)

Bereiding

Van de lemoncurd

Schil de citroenen met een dunschiller, vermijd hierbij zoveel mogelijk van de witte schil. Doe de schillen in een kom of foodprocessor (hakselaar) voeg de suiker toe en mix/hak totdat de schil heel fijn gesneden is en de suiker gekleurd en sterk geurend naar citroen. Pers het sap uit de citroenen tot je ongeveer 120  ml (½ cup) hebt. Klop de boter tot een luchtige massa, meng dit met het citroensuiker mengsel en voeg daarna een voor een de eieren eraan toe. Vervolgens het citroensap en het zout. Blijf mengen tot alles opgenomen is.

Doe het mengsel in een pannetje en kook het op een laag vuur tot het indikt is, ongeveer 10 minuten (het is goed wanneer de curd mooi op de achterkant van een lepel blijft staan). Blijf roeren en zorg dat het niet te lang doorkookt om schifting te voorkomen. Haal de pan van het vuur en bewaar de lemoncurd in de koelkast tot het helemaal afgekoeld is.

De cakes

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een muffinvorm royaal in.

Doe in een kom de bloem, maanzaadjes, bakpoeder en zout en meng het.

Schil de citroenen met een dunschiller, vermijd hierbij zoveel mogelijk van de witte schil. Doe de schillen in een kom of foodprocessor (hakselaar) voeg de suiker toe en mix/hak totdat de schil heel fijn gesneden is en de suiker gekleurd en sterk geurend naar citroen.

Mix de boter en citroensuiker tot een luchtig geheel, voeg dan de eieren en het citroenextract eraan toe en meng tot het een geheel is. Doe op een rustig tempo de helft van het bloemmengsel erbij tot het net gemengd is. Voeg dan de crème fraiche toe en de rest van het bloemmengsel. Meng tot het net een geheel is, neem ook de randen van de kom af en toe mee.

Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes en bak ze tot ze een goudbruine bovenkant hebben en een sateprikker droog/schoon uit het midden komt, baktijd zal ongeveer tussen de 18 en 20 minuten liggen. Laat de cakejes uit de oven eerst even 5 minuten in de vorm koelen. Haal de cakejes uit de vorm en zet ze op een rooster om verder af te laten koelen, voor ongeveer een uur. Ze zouden dan helemaal afgekoeld moeten zijn.

In elkaar zetten

Om het midden leeg te maken kun je een dopje of een steekvormpje gebruiken. Duw deze in het midden en draai het stukje cake eruit. Haal het uit de vorm en draai het dopje om en duw deze nogmaals in het gaatje. (de platte kant naar beneden dus, zo krijg je een egalere opening)

Doe de poedersuiker in een fijne zeef en bestrooi zo de cakejes tot ze een fijn laagje poedersuiker hebben.

Vul een spuitzak met de lemoncurd en vul de openingen in de cakejes. Je cakejes zijn nu klaar om te serveren.

Delen is lief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *