Anouk Theuvenet

Lifestyle blog

  • Over
  • Mindfulness
  • Interieur
  • Eten
  • Persoonlijk
Lifestyle blog

Recept: Herfst Plaattaart

6 maart 2017 by AnoukTheuvenet

Ik ben echt helemaal verliefd op mijn nieuwe keuken en vooral met de prachtige oven die erin staat. Dit inspireert me niet alleen in de weekenden om uitgebreid te bakken. Maar ook om door de weeks als ik uit mijn werk kom iets erin te zetten en de oventijd te gebruiken om de rest weer mooi op orde te krijgen. Een van de favorieten (lees: bijna om de week wordt dit wel een keer gemaakt) is de plaattaart. Dit recept heeft zichzelf ontwikkeld tot wat het nu is, het begon met een foutje in het lezen van het recept. Maar zoals een bekend persoon ooit zei:

We don’t make mistakes, just happy little accidents – Bob Ross

Het begon met een basisrecept voor plaattaart met zoete aardappel. Omdat er zo weinig ingrediënten in zaten dacht ik dat ik geen boodschappenlijstje hoefde te maken en deed ik boodschappen. Toen ik de volgende avond het recept pakte en mijn boodschappen voor me neerzette was de verbazing dan ook groot dat ik vanalles had gepakt wat er niet in stond. Ik paste het recept aan naar de ingrediënten en het was een succes. Later heb ik er zelf nog een extra randje aan toegevoegd en geconcludeerd dat ik nu wel dusdanig ver verwijderd geraakt was van het origineel dat het toch echt een nieuw recept geworden was, dat nu zijn plekje hier veroverd heeft.

 

Ingrediënten (voor 1 grote taart of 8 kleine porties)

  • 1 ei
  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 1 zoete aardappel (van ongeveer 400 gram)
  • de hals van een kleine flespompoen
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels maanzaad
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel gemalen koriander (Ketoembar)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes verse oregano
  • 150 gram geitenkaas blanc (moet verkruimeld kunnen worden)

Bereiding

leg de plakken bladerdeeg op een ovenplaat om ze alvast een beetje te laten ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden.  Snijd de zoete aardappel en de pompoen in dunne plakjes van maximaal 3mm dik. Halveer de ui en doe daarmee hetzelfde als voor de aardappel en de pompoen, maar houdt deze wel apart.

Meng de plakjes aardappel en pompoen met de ketoembar, oregano en de olijfolie in een grote kom, breng eventueel op smaak met peper en zout.

Kluts het ei en bestrijk de randen van de bladerdeeg met het ei, voordat het droogt, verdeel de maanzaad en sesamzaad over deze rand. Bedek  nu binnen de rand het bladerdeeg met het mengel van aardappel en pompoen. Verdeel de rode ui hierover en brokkel de geitenkaas over het geheel.

Zet de plaat in de oven en bak het geheel in 20-25 minuten af, tot de rand mooi omhoog gekomen is en goudbruin is en de aardappel en pompoen helemaal zacht zijn.

Meestal als wij een grote plaat maken dan is dat de gehele maaltijd, als we een aantal losse maken maak ik er een soepje bij en is het een bijgerechtje bij een soep.

Delen is lief!
Delen
Posted in: Eten Tagged: foodie, koken, seizoenseten

Tags

challenge FG Flow foodie groen interieur kamerplanten knutselen koken mindfulness seizoenseten
Load More...
Follow on Instagram

Social media

Copyright © 2022 Anouk Theuvenet.

Lifestyle WordPress Theme by themehit.com

Delen