Zen kleuren

Onthaasten, genieten en rust vinden. Het is niet voor niks dat ik inmiddels een aparte categorie Mindfulness toegevoegd heb op de site. Waar het vroeger eigenlijk allemaal onder de categorie ‘knutselen’ leek te vallen ben ik er een goed over na gaan denken.

Waarom had ik een sterke behoefte om, zoals ik het zelf nog steeds noem, te knutselen? Ik wil graag na een dag werken op een kantoor met alleen maar beeldschermen iets doen zonder beeldscherm, iets tastbaars maken met mijn handen.

Wanneer is die behoefte het grootst? Als ik echt hele drukke stressvolle periodes op kantoor heb waardoor ik het gevoel krijg dat ik er nooit helemaal klaar mee ben.

Wat doet het eigenlijk met me? Het geeft me voldoening om te zien dat ik zelf in staat ben iets moois uit mijn handen te laten komen.

Na het onderzoeken van al deze vragen zag ik dat de antwoorden niet zo zeer direct het knutselen was, maar eigenlijk ingaan op een thema dat je tegenwoordig veel vaker en in vele vormen tegenkomt: Mindfulness. Vandaar dat ik besloten heb de categorie een aparte plek te geven. Immers mijn zoektocht hiernaar is eigenlijk nooit helemaal voorbij.Verzameling van kleurboeken

Vandaag speciale aandacht voor kleurboeken, kleurplaten, kleurkaarten of hoe je het ook specifiek wil noemen. Het komt immers in verschillende vormen, echter het basisprincipe is altijd gelijk: je kleurt een tekening in. Zonder regels (tenzij je een kleuren op nummer neemt, dan is het aan te raden de suggestie te volgen) gewoon kleuren. Het klinkt eigenlijk heel simpel en dat kan het ook zeker zijn. Mijn eerste kleurplaten liggen echter nog steeds onaf in hun boek, terwijl latere me al stukken makkelijker afgingen en daardoor ook afkwamen. Hieronder zal ik een aantal bevindingen en tips neerzetten die mij op weg hebben geholpen mij het kleuren

Begin met overzichtelijke tekeningen

De boom die nooit afkwam

Helemaal enthousiast kocht ik gelijk het kleurboek Mijn Geheime Tuin, want ik vond alle tekeningen zo mooi gemaakt. Ik kon niet wachten om eraan te beginnen. Dus daar zat ik dan op een avond, na het al maanden druk gehad te hebben, sla ik het boek open en begin ik aan een tekening die twee pagina’s beslaat, met in het midden een prachtige boom. Die boom had zoveel afzonderlijke blaadjes, dat ik daar nog steeds niet klaar mee ben. Juist omdat

het zoveel was wist ik eigenlijk niet zo goed waar ik moest beginnen, ik koos maar voor groen om de blaadjes mee te doen, want daar hoefde ik dan niet zo veel over na te denken. Echter, toen ik een week of twee later de tekening er weer bijnam, wist ik niet meer zo goed welke groen het precies was en maakte ik me daar heel druk om. Kortom, ik raakte er niet echt ontspannen van. Ik stond op een gegeven moment bij de boekhandel door de tijdschriften te neuzen toen mijn oog viel op de puzzelsectie. Daar stond een klein vierkant boekje van Denksport met mandala’s om te kleuren. Ik ben niet zo’n fanatiek kleurder dat ik een abonnement zou nemen, maar ik heb wel twee van deze boekjes in huis. Ze hebben namelijk een aantal voordelen: klein formaat, de tekening kun je eruit scheuren en het is overzichtelijk. Van deze lukte het me veel makkelijker om ze af te maken, dit gaf me dan ook een positief gevoel. Daarna kon ik ook makkelijker de grotere tekeningen doen. Vaak neem ik door de weeks nog een mandala erbij, ze kosten ook namelijk stukken minder tijd.

Bepaal vooraf de kleuren

De frustratie van verschillende kleuren groen in mijn boom (Vond ik dat echt zo erg? ja, dat vond ik toen echt heel erg) stonden me nog goed bij. Toen ik dus begon aan een mandala uit een van de boekjes besloot ik eerst eens de tekening op me in te laten werken. Zodra ik er een gevoel bij had kreeg ik er ook een beeld bij welke kleuren er het beste bij passen. Soms laat ik het afhangen van de tekening, soms heb ik al heel sterk een kleur in mijn hoofd en zoek ik daar een tekening bij. Ik bepaal voor ik ga kleuren welke kleuren ik wil gaan gebruiken, zoek die alvast uit en leg die klaar. Zelf vind ik het leuk om of alles in een kleurfamilie te houden of om juist veel contrastkleuren te gebruiken. Hoe dan ook, leef je uit met kleuren die je op dat moment aanspreken. Misschien kun je er zelfs na een tijdje op terugkijken en zien dat je bepaalde kleuren in bepaalde periodes vaker gebruikt hebt, over kleurenpsychologie zijn veel artikelen te vinden.Blauwe mandala

Geen regels

Wat is precies je doel wanneer je gaat kleuren? vaak gehoorde antwoorden zijn: ter ontspanning, momentje voor jezelf en om je hoofd leeg te maken. Maak je dus niet zo druk over wat er wel en niet zou horen. Wees heel bewust bezig met dat moment dat je neemt om te kleuren, het is jouw activiteit, je mag het helemaal invullen zoals jij zelf wilt. Probeer niet teveel bezig te zijn met hoe alles hoort en vooral met wat vind je zelf leuk. Zoals ik al in mijn voorbeeld met de groene blaadjes noemde, ik vond het erg omdat ik vond dat alles met elkaar moest kloppen. Maar eigenlijk, toen ik naar buiten keek zag ik dat zelfs de bomen zich niet echt aan de regels hielden, dus waarom zou ik dat wel doen? Er is geen goed of fout in het kleuren, belangrijkste is dat je eruit haalt wat je doel was. Was het ontspanning en je hoofd leeg maken? Zorg dan dat je heel bewust bezig bent met de tekening en de kleuren, niet met hoe het moet. Wilde je een momentje voor jezelf? Creëer dan de voor jou ideale omstandigheden om even alleen bezig te zijn met wat je aan het doen bent en geniet daar ook van. Laat in ieder geval het idee van ‘hoe het moet’ los.Now! kleurplaat

 

Delen is lief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *