Recept: Kue Lapis

Elk jaar tussen Hemelvaart en Pinksteren is er bij ons in de familie een vaste traditie; Tong Tong Fair (of zoals we het nog altijd gewoon de Pasar Malam noemen) op het Malieveld in Den Haag. Waarom hebben we deze traditie? Heel simpel, mijn opa en oma zijn ooit met de Willem Ruys naar Nederland gekomen vanuit Nederlands-IndiĆ«. We zijn dus een gezellige bonte verzameling van indo’s. Bij sommige van mijn neefjes, ooms of tantes kan je dat heel goed zien. Bij anderen weer wat minder, bij mij bijvoorbeeld helemaal niet meer eigenlijk. Met mijn hele lichte huid en blauwe ogen

val ik een beetje erbuiten op het eerste gezicht. Maar ik verbrand dan weer niet zo snel en als je goed kijkt heb ik toch wel de vorm ogen van mijn Indofamilie (blauw komt omdat de oma van mijn oma ook blauwe ogen had). En daarnaast merk ik dat ik een heleboel kleine tradities overgenomen heb van bijgelovige zaken (die ik meer in ere houd dan dat ik er in geloof, behalve dan in casus de Wajang-poppen) tot aan het koken.

Zo nauwkeurig mogelijk…

Toen ik de familiewebsite aan het herbouwen was vond ik een digitale schat aan oude recepten, die wij allemaal zo nauwkeurig mogelijk genoteerd hebben tijdens onze ‘kooklessen’ bij oma’s en tantes. Zo nauwkeurig mogelijk, want allicht komt dit veel mensen bekend voor, dit soort kooksessies zijn doorspekt met uitspraken als ‘een snufje dit’ en dan een ‘ietsje van dat’ en maatvoeringen die gebaseerd zijn op een al eeuwen uit de handel roze Tupperware kopje of vingerkootjes. Kortom, aan het eind van de kookles heb je bij benadering een recept waarmee je thuis aan de slag kan gaan om er vervolgens je eigen recept van te maken, want iedereen heeft andere snufjes en kopjes.

Hapjes

Het viel me op dat veel van de doorgegeven recepten hele maaltijden zijn. Maar waar keken we altijd het meest naar uit tijdens ons jaarlijkse samenkomst? De hapjes! De dag is normaal gevuld met een warme pisang en daarna een risolles, sate hier, tjendol daar en nog een lemper voor de holle kies. En om maar vast voor bij de koffie mee te nemen: koeken en cakes. Overal vind je kraampjes waar je voor een paar euro een verzameling aan verse koeken en cakes kan meenemen en de meest fantastische kleuren. Mijn favorieten op de Pasar zijn dan ook veruit de meest roze cakejes, want die hebben vaak een rozensmaak, waarbij de bont gekleurde kue lapis veruit favoriet is. Kue lapis is letterlijk een laagjeskoek, die qua uiterlijk veel gemeen heeft met een spekkoek, maar verder in alles verschillend is.

Stomen

Meestal als ik taarten, koekjes of cakes maak zijn er een paar ingrediĆ«nten die het tot een succes maken: bloem, boter, suiker en mijn oven zorgen meestal dat de magie wel gebeurd. Indische cakes werken soms hetzelfde (spekkoek!) maar een aantal van mijn favorieten hebben een heel andere techniek: stomen. Dus de oven bleef uit tijdens dit experiment, net als de boter, die werd ook niet gebruikt. Je hebt voor dit recept dan ook een rijststomer nodig of zoals ik het gedaan heb, een wokpan met een goede stoommand. Die stoommandjes zijn van bamboe en kun je bij de meeste toko’s makkelijk kopen en zijn vaak helemaal niet zo duur. Met beide opties, let erop dat de pan niet droogkookt.

Recept (v00r ongeveer 6 personen)

Benodigdheden

 • stoommand of rijststomer
 • vormpjes. (ik gebruikte twee kleine springvormpjes, kleine silliconenvormen kunnen ook. Ze moeten passen in de mand)
 • kommen om verschillende kleuren beslag in te doen
 • 25 gram tapiocameel
 • 100 gram rijstmeel
 • 225 ml kokosmelk
 • 100 gram suiker
 • 1/2 eetlepel vanillesuiker
 • mespuntje zout
 • kleurstoffen (ik gebruikte pandan (groen) en rozen (rood) kleurstoffen)
 • drupje zonnebloemolie om je vormen mee in te vetten
 • sateprikker

Bereiden

Zet het water aan zodat je stomer alvast warm wordt. Vet je vorm in en zet deze alvast in de stomer, zodat deze goed warm is als je het beslag erin gaat doen.

Meng in je beslagkom de tapiocameel, rijstmeel, suiker, vanillesuiker en zout. Voeg dan al roerend de kokosmelk toe tot je een glad beslag hebt. Verdeel nu je beslag gelijk over twee (of hoeveel kleuren je wilt gebruiken) kommen. Voeg aan elke kom een paar drupjes kleurstof toe. Hou daarbij in je achterhoofd dat bij het stomen de kleur nog veel donkerder wordt, dus wat nu lichtroze lijkt wordt donkerroze na het stomen, idem voor groen.

Schenk nu je eerste dunne laagje in de vorm die in de stomer staat en laat dit ongeveer 5 minuten stomen. Na 5 minuten even controleren of het laagje geen vloeibare delen meer heeft: prik op verschillende plekken met de sateprikker en als deze schoon eruit komt is het goed. zie je dat er nog wat beslag omhoog komt, doe dan nog even de deksel terug en wacht nog een paar minuutjes. Dit gaat uiteindelijk een beetje op zicht en gevoel, het ene laagje is het andere net niet. Herhaal je laagjes en stomen om en om met de kleuren beslag tot het beslag op is. laat na de laatste laag een paar minuten langer stomen zodat je zeker weet dat hij door en door stevig is en haal daarna de vorm uit de stomer en laat hem even een paar minuten koelen.

Zodra hij iets afgekoeld is kan je hem uit de vorm halen, dit zou door de olie redelijk makkelijk moeten gaan. Wacht daarna nog een kwartiertje voor je hem makkelijk kan aansnijden en snij in dunne plakjes. Selamat Makan!

Bewaren

Kue lapis kan je vrij gemakkelijk invriezen, dan blijft hij 3 maanden goed. Je bewaart hem in de koelkast, maar haalt hem een half uurtje voor serveren uit de koeling, dan heeft hij een volle smaak.

Delen is lief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *